In 1974 werd er een bekende media-erfgename ontvoerd.
Later ging ze haar misbruikers helpen een bank te beroven.
In 1998 werd het tienjarige kind, Natascha Kampusch, op weg naar school ontvoerd. Haar misbruiker pleegde enkele jaren later zelfmoord, Natasha toonde duidelijk verdriet voor het verlies. Ze huilde om zijn dood en bleef jarenlang een foto van hem dragen.

Dit zijn voorbeelden van het Stockholmsyndroom, een fenomeen waarbij slachtoffers contact maken en zich hechten aan hun daders.
Echter zien we dit niet enkel in zulke situaties maar ook is het typisch voor destructieve relaties.

Als herstel hiervan is het belangrijk te weten dat zodra men stopt met het afstemmen op de misbruiker, men de volledige vrijheid terug heeft om verder te gaan met zijn/haar leven.

Wat is het juist? Het Stockholmsyndroom?

Waarom blijven sommige mensen in sektes ?
Waarom blijven sommige partners in vreselijke relaties, zelfs als ze alle middelen hebben om te vertrekken?
Hoe vinden we een empathie voor mensen die de meest gruwelijke daden begaan hebben die de mensheid kent?

Het Stockholmsyndroom is een basis van traumabinding .
Het gebeurt wanneer slachtoffers positieve gevoelens ervaren ten opzichte van hun misbruikers. Deze gevoelens kunnen alles omvatten, van mededogen tot empathie tot oprechte gevoelens van liefde. Ze kunnen erger worden naarmate de relatie vordert, waardoor het moeilijker wordt voor mensen om giftige of levensbedreigende situaties te verlaten.

Als men het Stockholmsyndroom en narcisme naast elkaar zetten, zie je dat veel personen deze tegenstrijdige emoties ervaren.
U kunt zich bijvoorbeeld te veel gaan identificeren met de narcist.
Je hebt het gevoel dat je de enige bent die ze begrijpt.
Bovendien denk je misschien dat jullie nog steeds samen horen te zijn, ondanks alle schade en misbruik.

Het Stockholmsyndroom is duidelijk een ​​​​trauma reactie; Je lichaam en geest proberen je te beschermen door je ervan te overtuigen dat een onveilige situatie niet echt onveilig is.

Helaas werken narcisten hard om dit verhaal te versterken. Ze willen dat je gelooft dat alles in orde is. En als alles niet in orde is, willen ze ervoor zorgen dat je ervan uitgaat dat het jouw schuld is en niet die van hen.

Paar symptomen van het Stockholmsyndroom

Het Stockholmsyndroom kan natuurlijk verschillend zijn van persoon tot persoon, maar de meeste slachtoffers ervaren toch wel vaak dezelfde symptomen.
In gevallen van narcistisch misbruik kunt u dit verwachten:

Positieve gedachten en gevoelens over de narcist : Hij/zij wordt zo door iedereen verkeerd begrepen!

Ze doet gewoon haar best, en ze werkt zo hard.

Hij houdt van me, en daarom is hij zo beschermend over me.

Klinkt dit herkenbaar voor jou? Misschien rechtvaardigt je dan de acties van de narcist meer dan je zelf denkt!
Maar hier kan jij niet aan doen! het is niet jouw schuld en waarschijnlijk besef je het nog niet helemaal. Narcisten hebben strategische handelen (gaslighting) om andere mensen aan zichzelf te laten twijfelen. Bovendien manipuleren ze bijna elke situatie om zichzelf als goede mensen te laten lijken.

Verdedigen van de narcist tegenover anderen:

Merk je dat je toch wil in actie schiet om je partner te verdedigen, zelfs als je weet dat ze ongelijk hebben? Raak je over je toeren of wordt je boos als iemand op hun gebreken wijst? Heb je het gevoel dat het jullie tegenover de anderen zijn?

Als dat zo is, is dit een ook veel voorkomend teken van het Stockholmsyndroom. Je voelt zoveel gevoel en empathie voor de narcist dat je jezelf vervreemdt van anderen zonder dat je het zelf gaat beseffen. Je blokkeert onbewust elk negatief geluid omdat de waarheid te pijnlijk is om onder ogen te komen.

Hun gedrag excuseren of verdedigen

Hij zorgt voor me en dankzij hem hebben we wel een goed leven.

Het is mijn schuld dat ze soms zo van streek is, mocht ik me maar anders gedragen.

Hij heeft niemand anders die om hem geeft zoals ik.

In feite is hij heel lief maar ik ben wel niet makkelijk en dan reageert hij zo.

Hij heeft een moeilijke jeugd gehad, hadden ze hem toen liever gezien, zoals ik het doe, dan zou hij nu zo niet zijn.

Ik heb hem al lief en empathisch zien doen naar anderen dus hij is wel zo.

Dit zijn de gevaarlijkste tekenen dat je middenin het narcistisch misbruik zit .
Als je op dit punt bent, is het moeilijk om het gevaar te herkennen voor wat het is.
In plaats daarvan begin je de woorden van de narcist te herhalen, hun overtuigingen op te nemen en in jouw gedachtegang te internaliseren.

Heeft iedereen in een narcistische relatie last van het Stockholmsyndroom?

Niet iedereen maar wel veel mensen.

Narcisten passen verschillende tactieken om macht en controle te houden toe waardoor de narcistische relaties heel destructief en schadelijk zijn.

Ze kunnen bijvoorbeeld:
– Een ware liefdesbom maken om jou speciaal en belangrijk te laten voelen. Je bent de enige en uitverkoren.
– Jou doen geloven dat niemand anders jou begrijpt, dat jullie soulmates zijn.
– Jou isoleren van vrienden/ familie om zo invloeden van buitenaf te beperken
– dreigen als je de relatie zou verbreken
– afwisselend van dreigen kan ook wel empathie en “liefde” getoond worden om je te laten geloven dat hij/zij niet zo is en alles wel ok is.

Jij voelt het en je weet dat er iets niet klopt je hebt twijfel maar de narcist zal alles doen om jou in die verwarring te houden.
Ze zullen proberen om jou te overtuigen dat ze wel een goed persoon zijn, meestal door dit in daden naar jou om te toveren. Zo ga je inderdaad ook denken dat anderen het probleem zijn en niet de narcist.

Hoe kom je uit het Stockholmsyndroom

– Stop met jezelf de schuld te geven, stop met jezelf de schuld te geven van je gedachten of gevoelens of zelfs nare gebeurtenissen. Narcistische relaties zijn ingewikkeld en destructief.

-Besef dat jij hier niet om gevraagd hebt, het is jouw schuld niet, je kon het niet weten. Iedereen kan kwetsbaar worden voor de charme van een narcist.

– Schaamte, zelfverminking, onzekerheid, …besef dat je ook maar een mens bent en dat je WEL kan herstellen.

– Blijf objectief. Emoties kunnen feiten compliceren. Ga aan de slag met het kritische denken. net als een journalist of een advocaat. Ga naar de feiten kijken en niet naar de emoties.

– Hou als het veilig is een dagboek bij, enkel met de feiten. Zo documenteer je het.

– Kennis is macht, lees over narcisme, wat het is, hoe het werkt. Lees over traumasymptomen en hoe deze uw lichamelijke en geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden. Ga herkennen en durf te herkennen wat jij voelt of waar je je in herkent. Ook al kan dit overweldigend zijn, om van de pijn te kunnen genezen moet je het misbruik nauwkeurig kunnen herkennen.

– Zoek professionele ondersteuning van iemand met kennis van narcisme! (en deze laatste is wel degelijk van belang want anders ga je in het Stockholmsyndroom gestuurd worden door een onwetende hulpverlener)
Dit is geen makkelijke route maar je zal hier ook veel herkenning gaan krijgen zodat jij kan herstellen van het narcistische misbruik.

– Herken de triggers en voorvallen. Je kan het moeilijk hebben onderweg en aan het twijfelen slaan. Wanneer u veel hebt geïnvesteerd in de relatie zal dit nog zwaarder zijn. Je kan je schuldig en bang voelen, dat je de narcist in de steek laat of bedriegt. Treuren om de goede tijden.

Deze kwetsbare momenten wil niet zeggen dat je niet aan het herstellen bent. Jezelf weer opbouwen kost tijd, en het is normaal dat mensen twijfelen aan zichzelf terwijl ze door dit proces gaan en vooral omdat de twijfel aan jezelf op dit punt ook aangeleerd is.

Onthoud dat de narcist

– op je rekent om deze triggers en gevoelens te kunnen benutten.
– niet wil dat je verandert
– niet wil dat je groeit als persoon
– niet wil dat je twijfelt aan de relatie.

Contact met de narcistische partner bij herstel

Het is bijna onmogelijk om te genezen van het Stockholmsyndroom als je een actieve, betrokken relatie blijft behouden met een misbruiker. ACTIEF-contact behouden wil zeggen voor altijd verbonden blijven met hun leugens, manipulatie en chaos.
Als ze een manier en een opening vinden, zullen ze die kans steeds benutten.
Als je je niet losmaakt van de situatie blijf je kwetsbaar voor hun tactieken van vernieling.

Beperk het contact zoveel mogelijk, indien mogelijk verbreek het contact.
Hierdoor kan jij je focussen op jouw vooruitgang.

Heb je geen reden meer tot contact, zoals geen gemeenschappelijke kinderen of goederen, verbreek dan alle contact, op alle mogelijke manieren. Laat geen ruimte.
Heb je kinderen, dan ben je uiteraard verplicht om contact te hebben maar daar kan je een niet actief contact hebben.

Willen jullie hier graag mee aan de slag? Contacteer me
Willen jullie graag als ouders hiermee aan de slag: www.kindercoachtamara.be

Veel liefs en inzichten
Tamara

Soms zijn de tekenen van narcisme heel duidelijk en druipt het eraf maar soms is het niet zo duidelijk en vliegen narcisten onder onze radar.

Niet elke narcist is een opgeblazen ego of een gemeen persoon. Mocht dit zo zijn zou het ons wel allemaal heel duidelijk worden en heeft de narcist ook zijn spel niet meer.

Nee, veel narcisten zijn gevoelig, attent en genereus, tot de show uitgewerkt is natuurlijk.

Wat is het verschil tussen een openlijke en verborgen narcist?

Veel mensen hebben de neiging om narcisten te beschouwen als extraverte persoonlijkheden. Ze zijn flamboyant en vragen om in het middelpunt van de belangstelling te staan, Je kunt ze niet missen!

De waarheid is dat introverte mensen ook narcisten kunnen zijn. Dit zijn degenen die ons voor de gek houden in hun web van manipulatie .

Ze worden gewoon verkeerd begrepen, ze kunnen het gewoon niet zo goed uitleggen, .. hoor je vaak als excuses,..

Nadat je een relatie hebt aangegaan met een verborgen narcist, besef je dat deze gevoeligheid en isolatie in feite tekenen van narcisme waren. Omdat de tekenen echter niet zo duidelijk waren, ben je erin gestapt.

Een verborgen narcist:
– Kan zijn beledigend gedrag beter verbergen
– gaat nooit toegeven dat hij iets niet weet (of toch vermijden)
– verborgen narcist is een goede maar ook slechte vriend. Hij zal steeds voor je klaar staan maar zuigt ook de energie uit jou.
– ze brengen jou in verlegenheid bij anderen
– ze flirten met collega’s , partners van vrienden,..
– ze moeten zich in elk verhaal opnemen
– verborgen narcisten gaan niet de aandacht opeisen maar gaan er wel voor zorgen dat ze “in the picture ” komen, als slachtoffer, als iemand die hetzelfde meegemaakt heeft,..
– neemt informatie op en gebruikt het ten gepaste tijde tegen jou.
– hun vrienden of interesse is op basis van wat je voor hen kan doen..
– hun verhalen komen niet overeen met de werkelijkheid, ze geloven hun eigen leugens. Ze gaan zich verhalen heel anders gaan herinneren dan wat er echt gebeurde.
– Verhalen worden omgevormd zodat zij het slachtoffer of de held zijn.
– ze observeren en beoordelen
– jij bent geen slachtoffer, enkel de narcist kan slachtoffer zijn.
– narcist ziet de dingen niet zoals jou en als ze het zien is het om later tegen jou te gebruiken.

De verborgen narcist is moeilijk te doorgronden.

Hoe kan je ermee omgaan?
– no contact…. is de enige manier, rennen dat je weg bent..

Moet je er toch mee moeten omgaan, blijf onverschillig, zie de signalen en zie wanneer ze je bespelen. Zoek ook ondersteuning bij mensen die je vertrouwt en die jou kunnen laten inzien wat er verkeerd gaat

Studies suggereren dat meer dan 6% van de bevolking een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Persoonlijkheidsstoornissen zijn veel anders dan psychische aandoeningen.

Bij een psychische aandoening kan een chemische onbalans in de hersenen verschillende stoornissen veroorzaken die zich manifesteren als depressie, angst en vele andere. Hoewel ze complex zijn, reageren psychische aandoeningen meestal goed op medicatie omdat ze de fysieke oorzaak van het probleem aanpakken: zoals een chemische onbalans. Er is echter vastgesteld dat veel psychische aandoeningen zoals depressie en angst vaak worden veroorzaakt door onopgelost emotioneel trauma, vaak al in de kindertijd.

Persoonlijkheidsstoornissen treden op als gevolg van een omgeving met herhaalde stimuli en beloning. Op een bepaald moment in hun leven besefte de narcist dat ze specifieke reacties en emoties van mensen konden uitlokken – en het voelde goed en hielp hen hun zelf vervullende agenda’s te bereiken .

Geen contact is de enige manier om een ​​narcist te sluiten
Veel narcisten zijn altijd zo geweest – zelfs in hun tienerjaren of kinderjaren. Als je met een narcist te maken hebt, kan je niet verwachten dat hun gedrag zal veranderen. Indien ze dit echt willen, was het al gebeurd.

Wil jij hier graag hulp bij?
Is er geen contact mogelijk omdat je kinderen hebt met een narcist?

Contacteer me

Veel liefs
Tamara

Hoe kan je een narcist herkennen?

We moeten daarin realistisch zijn, een narcist ga je niet op het eerste zicht herkennen. Zelfs niet na een tweede keer mee afgesproken te hebben. Je kan wel rode vlaggen zien en alert zijn.

Het gedrag van narcisten heeft wel een herkenbaar patroon waardoor je al gauw de rode vlaggen kan gaan herkennen. Ik geef je daarom graag de vijftien meest voorkomende gedragingen of profielen mee van mensen met een typische narcistische eigenschap. Dit kan jou al helpen om narcisten in het dagelijkse leven te herkennen.

 1. Narcisten kunnen met hun innemende en overtuigende charme jou al helemaal innemen tijdens het eerste afspraakje. Om je daarna ook snel vast te ketenen door snel samen te willen wonen, je te overladen met berichten, liefdesverklaringen,..of het aantrekken-wegduwen spelletje te gaan spelen.
 2. Narcisten draaien hun hand niet om om je te verraden in de liefde, om jou beledigen.
 3. Narcisten zijn manipulatief en bezitterig. Ze hakken heel snel in op je gevoel van eigenwaarde , je financiën, en als ze de kans krijgen je leven. Ze kunnen jou al gauw gaan isoleren van jouw omgeving onder het mom van verliefdheid en dat je hen niet nodig hebt. Of net door de vraag of hij/zij dan niet genoeg is voor jou?
 4. Narcisten zijn die ouders die zijn/haar kinderen misbruiken voor hun eigen belangen, die hen verwaarlozen, negeren of juist buitensporig verwennen, die hen controleren en veel psychische schade aanrichten.
 5. Mensen met narcisme zijn ervan overtuigd dat zij meer ‘bijzonder’ zijn dan andere mensen. Dit laten zij ook graag aan anderen merken en voelen.
 6. Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis wil constant bewonderd worden. Hij of zij geniet daar enorm van.
 7. Bij narcisten merk je een gebrek aan empathie. In het begin kan een narcist zeer empatisch LIJKEN, maar dit is een gespeelde empathie, al gauw zie je dat het om hem/haar draait.
 8. Ze zijn verslaafd aan aandacht te krijgen, krijgen ze het niet gaan ze het zelf wel opzoeken
 9. In begin zal je deze niet zien maar eens hun ware gezicht naar boven komt zie je ook hun agressief kantje.
 10. Veel narcisten hebben een groot ego maar vergis je niet want er is ook de verborgen narcist en die kan naar de buitenwereld gezien worden als iemand die geen zelfvertrouwen heeft, de gewone man/vrouw.
 11. Narcisten willen macht of hebben een job waar je aanzien hebt.
 12. Narcisten hebben een gebrek aan berouw of schuldgevoelens, deze emoties kennen zij niet tenzij het gespeeld is.
 13. Narcisten kunnen extreem jaloers zijn, verlangen ook het aaien van hun ego, hebben die constante bevestiging nodig.
 14. Narcisten leven vaak in het verleden, het was steeds anderen hun fout. Je zal al snel horen dat alles aan de ex-en lag. Dat ze hem/haar onheus behandeld hebben. Een narcist gaat op dat moment het slachtoffer spelen.
 15. Narcisten testen je grenzen, gaan steeds iets verder. Dit kan je in het begin al zien wanneer je met een narcist afgesproken hebt, dat de berichten volgen en dat die kan boos worden als je niet snel genoeg antwoord geeft.

Dit is een kleine greep  van een paar narcisme symptomen, uiteraard zijn er nog veel meer.

Een narcist is een mens dat diep van binnen vaak eenzaam en kwetsbaar zijn.Ze hebben ze een groot minderwaardigheidsgevoel. Mensen met narcisme trekken zijn dan ook erg gevoelig voor afwijzing of kritiek. Voor hen leidt kritiek op hun gedrag in hun gedachte vaak direct tot het onderuithalen van hen als persoon, dit voelen zij ook zo aan. In zo een situatie gaan ze vaak reageren met woede, maar verbergen daarmee de onmacht, onzekerheid en schaamte die ze diep van binnen voelen.

Narcisten hebben meestal grote moeite met het verdragen van echte intimiteit, ze zijn hiernaar op zoek maar omdat ze dit zelf niet kennen en zich kwetsbaar moeten opstellen en klein moeten zijn, is dit net een punt waar ze eeuwig naar op zoek gaan zonder het ooit te bemachtigen.

Opgelet, deze kenmerken gelden niet voor elke narcist! Bij sommige narcisten is het grootse op de achtergrond, zij laten meer het minderwaardige zien, waarbij ze nogal op zichzelf gericht zijn.  Maar eens je voorbij het charmante  gezicht kijkt of het lieve calimero eendje kijkt, zie je de persoon waar je snel door ingenomen kan worden en herken je bovenstaande kenmerken ook al heel gauw.

Herken je deze situatie in jouw leven? Ben jij er al in verstrengeld? Neem gerust contact op want er is een weg uit.

https://www.narcismecoaching.be

Veel liefs

Tamara

 

Een destructieve relatie of een traumatische gebeurtenis kan je onafhankelijkheideigenheid en zelfvertrouwen diep aantasten. Een destructieve relatie kan heel schadelijk zijn. Meestal  heb je het niet door en denk je dat het aan jou ligt, want dat laat de dader jou geloven.

Het ligt niet aan hem of haar maar altijd aan jou. Je kunt jezelf niet meer zijn, houdt altijd rekening met de andere, je leeft in ups en downs en je dit is heel  normaal geworden, je loopt constant op je tenen.

Herstellen na emotionele en psychische of fysieke mishandeling is niet makkelijk om het alleen te doen. Maar er is een uitweg!